میزان ضریب تعیین یا برابر با ۴۴۸/۰ است. این بدان معنا است که ۴۵ درصد تغییرات متغیر وابسته (ارزش بازار شرکت) توسط متغیر مستقل(رقم گزارش شده دارایی های نامشهود) بیان میگردد (جدول شماره ۹-۴).
جدول ۹-۴ نتایج خروجی SPSS آزمون فرضیه فرعی دوم
Durbin-Watson
sig
F
R2
R
درجه آزادی
سطح اطمینان
نتیجه
۱٫۸۱۳
۰۰/۰
۷۲۸/۶۹
۴۴۸/۰
۶۶۹/۰
۱
۹۵%
تأیید فرضیه
مقدار آماره آزمون به صورت زیر محاسبه میگردد:
همچنین ناحیه رد و قبول فرض صفر به صورت زیر تعریف می شود:
۹۶/۱
عدم رد H0
ردH1
۹۶/۱-
ردH1
ناحیه رد و قبول فرض صفر در سطح اطمینان ۹۵%
جدول۱۰-۴ بررسی نوع و شدت خط رگرسیون برای فرضیه فرعی دوم
Model
Unstandardized Coefficients
Standardized Coefficients
t
Sig.
B
Std. Error
Beta
۱
(Constant)
-۲۶۴۴۷۹۰٫۵۳۱
۱۴۴۵۸۷۳٫۵۶۸
-۱٫۸۲۹
.۰۷۱
دارایی نامشهود
۱۱۱۶٫۵۰۰
۱۳۳٫۷۰۸
.۶۶۹
۸٫۳۵۰
.۰۰۰
نحوه داوری به این صورت است که اگر مقدار t در ناحیه رد قرار گیرد فرض صفر رد
می شود. بنابرین همان گونه که در مدل کامل دیده می شود مقدار t, برای شیب برابر با ۳۵/۸ و مقدار t برای عرض از مبدأ برابر با ۸۲۹/۱- است در هر دو حالت فرض صفر رد می شود. بنابرین مدل به صورت زیر نوشته می شود (جدول شماره ۱۰-۴).
بررسی نوع و شدت خط رگرسیون برای فرضیه فرعی دوم بر اساس نمودارهای پراکنش:
نمودار ۵-۴ نمودار پراکنش فرضیه فرعی دوم
در این مرحله نمودارهای پراکنش بین متغیر وابسته ومتغیرهای مستقل رسم می شده است. همان طور که مشاهده می شود، توده مشاهدات اطراف نیمساز ربع اول و سوم میباشند و می توان ارتباط مستقیم را نتیجه گرفت.
۵-۴) بررسی اعتبار مدل
برای سنجش اعتبار مدل لازم است فرضیاتی باید برقرار باشند این فرضیات با بهره گرفتن از نمودارها (به صورت عمومی) و گهگاه با بهره گرفتن از آزمون های مناسب کنترل میگردند. برای مثال جهت کنترل نرمال بودن متغیر وابسته از نمودار هیستوگرام و یا از آزمون کلموگروف – اسمیرنف استفاده میگردد و یا برای تشخیص خطی بودن، نمودارهای پراکنش بسیار مناسب است. همچنین از طریق نمودارهای فوق الذکر میتوان وجود یا عدم وجود نقاط پرت را تشخیص داد. در نهایت برای تشخیص همسانی واریانس، نمودار باقیمانده ها در مقابل مقادیر برآورد شده مناسب است. نداشتن الگوی سیستماتیک در این نمودار، میتواند حاکی از همسانی واریانس باشد و برای کنترل استقلال (عدم خود همبستگی) از آماره دوربین واتسون استفاده می شود. در این پژوهش، فرض نرمال بودن داده ها و خطی بودن رابطه و همچنین نداشتن نقاط پرت در بخشهای قبل کنترل گردید. تنها در چند مورد داده های پرت یا دور افتاده وجود داشت که آن ها از محاسبات کنار گذاشته شوند. فرض همسانی واریانس نیز از طریق نمودار باقیمانده ها در مقابل مقادیر برآورد شده کنترل شده است ( نمودارهای پیوست). برای وجود یا عدم وجود خودهمبستگی در باقیماندهها، از آزمون دوربین- واتسون[۶۱] استفاده شده است. مقادیر این آماره در مدلهای برآوردی در حدود ۲ است (مقادیر نزدیک به ۲ به طور تجربی نشان دهنده عدم خود همبستگی است. جدول شماره ۷-۴ و ۹-۴).
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادات
۱-۵ مقدمه
هدف از انجام هر پژوهش علمی رسیدن به پاسخ در مورد سوال یا سوالات تحقیق میباشد. در واقع پژوهشی که به سوال تحقیق پاسخ مناسبی ندهد نمی تواند ارزش علمی داشته باشد. به طور معمول در فرایند هر تحقیق، نتایج آن از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا نتیجه گیری های تحقیق میتواند مبنایی برای بهبود فرایند تصمیم گیری باشد. بنابرین در این فصل به نتیجه گیری در مورد فرضیه های تحقیق، پیشنهادات و در نهایت به محدودیتهای تحقیق خواهیم پرداخت.
۲-۵) نتایج فرضیات تحقیق
۱-۲-۵) نتیجه فرضیه فرعی اول
بر اساس تجزیه و تحلیل های به عمل آمده در فصل چهارم و پذیرفته شدن فرضیه فرعی اول که شرح آماری آن در بخش ۱-۴-۴ آورده شده است می توان بیان کرد که بین اقلام گزارش شده سرقفلی و ارزش بازار شرکت ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر همبستگی مستقیمی بین اقلام گزارش شده سرقفلی و ارزش بازار شرکت به عنوان معیاری برای مربوط بودن این قلم از صورتهای مالی وجود داشته است.
۲-۲-۵) نتیجه فرضیه فرعی دوم
همچنین با توجه به تجزیه و تحلیل های بعمل آمده در فصل چهارم و پذیرفته شدن فرضیه فرعی دوم که شرح آماری آن در بخش ۲-۴-۴ آورده شده است می توان بیان کرد که بین اقلام گزارش شده دارایی های نامشهود و ارزش بازار شرکت ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر همبستگی مستقیمی بین اقلام گزارش شده دارایی های نامشهود و ارزش بازار شرکت به عنوان معیاری برای مربوط بودن این قلم از صورتهای مالی وجود داشته است.
۳-۲-۵) نتیجه فرضیه اصلی
در بیان فرضیه اصلی گفتیم که اقلام گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود توسط سیستم حسابداری، مربوط و قابل اطمینان است. پس از تجزیه این فرضیه جامع به فرضیات فرعی کوچکتر و تأیید درستی این فرضیات فرعی می توان به نتیجه گیری در مورد فرضیه اصلی پژوهش پرداخت. بر اساس نتایج به دست آمده می توان درستی فرضیه اصلی تحقیق را بیان کرد، بدین معنی که اقلام گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهودی که توسط سیستم حسابداری، گزارش شده است مربوط و قابل اطمینان میباشد. به عبارتی در حوضه جامعه آماری این تحقیق که شرکتهای عضو بورس اوراق بهادار تهران و در فاصله زمانی بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ بوده است اقلامی از دارایی های نامشهود و سرقفلی که در صورتهای مالی مذکور ارائه شده است دارای دو ویژگی مهم کیفی اطلاعات حسابداری یعنی مربوط و قابل اطمینان بودن میباشد. از این رو می توان بیان داشت که سیستم های حسابداری شرکتهای بورسی توان ارائه اطلاعاتی با کیفیت جهت تصمیم گیری استفاده کنندگان پدید می آورند.
جدول ۱-۵ خلاصه آزمون فرضیه های تحقیق
نتیجه آزمون آماری
تفسیر نتایج
R2
فرضیه فرعی اول
Ho رد می شود
بین اقلام گزارش شده سرقفلی و ارزش بازار شرکت رابطه مستقیمی وجود دارد.
۲۳۰/۰
فرضیه فرعی دوم
Ho رد می شود
بین اقلام گزارش شده دارایی های نامشهود و ارزش بازار شرکت رابطه مستقیمی وجود دارد.
۴۴۸/۰
فرضیه اصلی
تأیید فرضیه اصلی
اقلام گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود توسط سیستم حسابداری، مربوط و قابل اطمینان است.