ماده سوم
دولتهای عضو تبعیض و جدا سازی نژادی را محکوم میکنند و متعهد میگردند که در قلمرو حکومتی خود از تمام عوامل به وجود آورنده آن، جلوگیری کنند و آن عوامل را ممنوع و از ریشه ساقط نمایند.
ماده چهارم
دولت های عضو تمام سازمانهائی که نظرات و عقاید برتری نژادی گروه و یا قوم ویژه خود را تبلیغ میکنند و یا در جهت توجیه تبعیض نژادی برمی آیند و تخم نفرت و کینه میافکنند، در هر نوع و شکلی، محکوم میکنند و متعهد میشوند که اقدامات فوری و مثبتی در جهت از بین بردن تبعیض نژادی، انگیزها و تحریکات در این زمینه را به عمل آورند. دولت های عضو همچنین صریحا اصول منشور جهانی حقوق بشر و حقوقی که در ماده ۵ این میثاق مقرر شدهاست را در موارد زیر اعمال خواهند کرد:
الف- برای کلیه تبلیغاتی که بر مبنای برتری نژادی، ایجاد نفرت، تحریک برای تبعیض نژادی و اعمال خشونت آمیز علیه هر نژاد یا گروهی از انسانها که از رنگ و یا منشاء قومی دیگری هستند اعلام جرم و مجازات نمایند. همچنین ارائه هر نوع کمک به فعالیتهای نژادی که شامل کمکهای مالی نیز میشود، طبق قانون جرم و قابل مجازات اعلام گردد.
ب – غیر قانونی اعلام کردن کلیه سازمانها و شرکای آن ها که به فعالیت و تبلیغات منسجم تبعیض نژادی میپردازند و آن را در جامعه اشاعه میدهند.
ج – عدم اشاعه و تحریکات تبعیض نژادی به وسیله مسئولین امور عمومی و نهادهای ملی (داخلی) و منطقهای.
ماده پنجم
دولتهای عضو با اجرا و رعایت موارد اساسی که در ماده ۲ این میثاق مقرر شدهاست، متعهد میشوند که تمام اشکال تبعیض نژادی را حذف و ممنوع گردانند و همچنین تضمین میکنند که افراد بدون در نظر گرفتن نژاد، رنگ، ملیت و منشاء قومی در مقابل قانون برابر هستند و به طور یکسان از حقوق زیر برخوردار میباشند:
الف- برخورداری از رفتاری برابر در مقابل دادگاه و دیگر ارگانهای قضائی، اداری
ب – برخورداری از امنیت و حفاظت فردی از سوی دولت در مقابل خشونت و آسیبهای جسمی خواه به وسیله مقامات اداری دولت وارد شدهاست و یا خواه به وسیله گروه ها و نهادها
ج – برخورداری از حقوق سیاسی بویژه حق شرکت در انتخابات و رأی دادن و نامزد انتخاباتی شدن بر مبنای حق رأی برابر و جامع، حق دخالت در امور دولتی و نیز شرکت در امور عمومی و دستیابی به خدمات عمومی در هر سطحی
د – برخورداری از دیگر حقوق مدنی بویژه:
۱- حق آزادانه رفت و آمد و اسکان در درون مرزهای دولت
۲- حق ترک هر دولتی از جمله دولت خود و رفتن به دولتی دیگر
۳- حق داشتن تابعیت
۴- حق ازدواج و انتخاب همسر
۵- حق مالکیت شخصی و همینطور مالکیت با دیگران
۶- حق وراثت
۷- حق آزادی اندیشه، وجدان و دین
۸- حق آزادی عقیده و بیان
۹- حق آزادی شرکت در مجامع و انجمنها
ه – برخورداری از حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بویژه:
۱- برخورداری از کار، انتخاب آزاد شغل، داشتن شرایط مطلوب و عادلانه کار، حمایت در مقابل بیکاری، حق دستمزد برابر برای کار برابر و داشتن پاداش و حق الزحمه مطلوب و عادلانه
۲- حق تشکیل و پیوستن به اتحادیههای کارگری
۳- حق برخورداری از مسکن
۴- حق برخورداری از سلامت، بهداشت عمومی، امنیت و خدمات اجتماعی
۵- حق برخورداری از تحصیل و آموزش حرفهای
۶- حق شرکت در فعالیتهای فرهنگی به طور مساوی
و – حق ورود به هر مکان یا مرکز خدماتی که مورد استفاده عموم است، مانند: هتل، رستوران، کافه، تاتر و پارک
ماده ششم
دولتهای عضو متعهد میشوند از افرادی که تحت قلمرو حکومتی آن ها قرار دارند، در مقابل اعمال تبعیض نژادی که مخالف مفاد این میثاق است و حقوق بشر و آزادیهای اساسی آن ها را نقض میکند، از طریق دادگاه های صلاحیت دار حمایت نمایند. همچنین حق غرامت مناسب و رضایت مندانهای را که بخاطر خساراتی که در نتیجه تبعیض به آن ها وارد شدهاست را از دادگاه صالحه درخواست نمایند.
ماده هفتم
دولتهای عضو متعهد میگردند اقدامات مؤثر و فوری را در زمینههای آموزشی، علم، فرهنگ و اطلاعات به منظور مبارزه با تعصب که به تبعیض نژادی منجر میگردد بعمل آورند و نیز در راه تحقق بخشیدن به تفاهم، مدارا، دوستی میان ملتها و گروههای قومی و نژادی و همچنین تلاش در جهت تبلیغ و اشاعه اهداف و اصول قراردادی سازمان ملل متحد و منشور جهانی حقوق بشر و اعلامیههای سازمان ملل مبنی بر حذف تمام اشکال تبعیض نژادی و اجرای مواد این میثاق،
قسمت دوم
ماده هشتم
۱- کمیته حذف تبعیض نژادی (که از این به بعد کمیته خوانده می شود) تشکیل خواهد شد. این کمیته شامل ۱۸ عضو از کارشناسانی که از دانش و صلاحیت اخلاقی بالائی برخوردار هستند و به طور بی طرفانه به وسیله دولتهای عضو از میان تابعین خود انتخاب شدهاند، تشکیل می شود. این افراد با در نظر گرفتن تقسیمات جغرافیائی مناسب و به نمایندگی از اشکال متفاوت تمدنها و نظامهای قانونی انتخاب میشوند تا با صلاحیت شخصی خود، خدمت نمایند.(سمت نمایندگی از طرف دولت خود در کمیته ندارند)
۲- اعضاء کمیته به وسیله رأی مخفی و در میان لیست افرادی که به وسیله دولتهای عضو نامزد شدهاند، انتخاب خواهند شد. هر دولت عضو فقط میتواند یک فرد را از میان تابعین خود نامزد انتخابات کمیته نماید.
۳- اولین انتخابات ۶ ماه بعد از تاریخ قدرت اجرائی پیدا کردن این میثاق انجام خواهد گرفت. حداقل ۳ ماه قبل از تاریخ هر انتخاباتی، دبیر کل سازمان ملل به وسیله یادداشتی از دولتهای عضو میخواهد نامزدهای خود را ظرف ۲ ماه تعیین نمایند. دبیر کل فهرستی به ترتیب حروف الفبا از افرادی که به این ترتیب نامزد شدهاند، همراه با نام دولتهای نامزد کننده، تهیه خواهد کرد و آن را برای دولتهای عضو ارسال میکند.
۴- انتخابات اعضاء کمیته در نشست دولتهای عضو و با تأیید دبیر کل سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد. حد نصاب رسمیت یافتن این نشست، شرکت دوسوم دولتهای عضو میباشد. افرادی که برای کمیته انتخاب میشوند، کسانی هستند که بیشترین تعداد رأی را آوردهاند و از رأی اکثریت مطلق نمایندگان دولتهای عضو حاضر برخودار شدهاند.
۵- الف: اعضاء کمیته به مدت ۴ سال انتخاب خواهند شد. مدت ۹ عضو انتخاب شده در اولین انتخابات و در پایان دو سال منقضی می شود. بیدرنگ بعد از اولین انتخابات نام(جایگزین) این ۹ عضو به وسیله قرعه و توسط رئیس جلسه، تعین خواهند شد. ب: برای پرکردن جای خالی و بلامتصدی، دولتی که عضو کارشناس آن، اجرای وظائف خود را در کمیته متوقف کردهاست، کارشناس دیگری را از میان تابعین خود تعیین خواهد کرد. این کارشناس باید مورد تأیید کمیته واقع گردد.
۶- دولتهای عضو مسئولیت پرداخت هزینه های اعضاء کمیته را در ارتباط با وظائف اجرائی آن ها در کمبته بعهده خواهند گرفت. (رجوع شود به مصوبه ۱۶ دسامبر ۱۹۹۲ شماره ۱۱۱/۴۷ مجمع عمومی)
ماده نهم