با توجه به برسی دیگر موج استراحت ( آلفا ) با بهبود پردازش توجه و حافظه افراد همراه میباشد(ایگنر، گروزیلر،۲۰۰۱).
به طور کلی می توان اظهار نمود که امواج آلفا به شکل گسترده ای با فرایند توجه در ارتباط هستند . همچنین امواج آلفا در کلیه تکینیک های تن ارامی ، کاهش حساسیت نسبت به محرک خارجی و افزایش توجه به محرک های درونی همراه است(تارو ، ۲۰۰۵ ).
موج بتا ۱
باند فرکانس آرامتر بتا شامل محدوده فرکانس امواج مغزی ۱۳ الی ۳۰ هرتزمیباشد . حالت بتا ، یعنی نوسانات امواج بتا در طول قشرمغز ، تنها در هنگام بیداری اتفاق می افتد . نکته ای که وجوددارد این است که هیچ چیزی در این حالت مانند حالت گاما وجود ندارد .
___________________________
۱٫Alpha Rhythm 2. .Batha Rhytmm
۵۴
باند فرکانس آرامتر بتا شامل محدوده فرکانس امواج مغزی ۱۳ الی ۳۰ هرتزمیباشد . حالت بتا ، یعنی نوسانات امواج بتا در طول قشرمغز ، تنها در هنگام بیداری اتفاق می افتد . نکته ای که وجوددارد این است که هیچ چیزی در این حالت مانند حالت گاما وجود ندارد . امواج گاما تا حد زیادی نقش حمایت کننده اگرچه جدایی ناپذیر در مغز دارند. از دید نوار مغزی EEG این امواج تنها زمانی که فرد بیدار است حضور دارند.، اما همیشهتوسط دیگر امواج در محدوده بتا ، الفا یا دلتا حمایت میشوند. به طور کلی حالت بتا با احساسات قوی هیجانی مانند ترس ، خشم ، یا اضطراب و علاوه بر آن با توجه هوشیارانه ، توجه انتخابی ، تمرکز یا انتتظار ار ارتباط است . مطالعات دیگر امواج بتارا با رفتار هوشیارانه ، فعالیت ذهنی متمرکز مانند خل مسئله ریاضی ، اضطراب و دلهره مرتبط میدانند( تارو ، ۲۰۰۵ ). هنگامی که امواج بتا در طول مدیتیشن مشاهده شد ، مشخص شد که آن ها تنها در افرادی که در مدیتیشن بسیار باتجربه هستند وبه طور کلی با تمرکز شدید پدیدار میشوند( وست ، ۱۹۸۰ و ۱۹۷۹ ; سورویلو ، ۱۹۷۸ ; فتوویک ، ۱۹۷۷ ). داروهای ریتالین و آدرال که از هردوی آن ها برای هشیاری استفاده می شود. در بیشتر افراد حالت بتا را ایجاد میکنند( لو ، ۱۹۹۹ ). سریع ترین موج مغزی است و در مواقع توجه و تمرکز فعالیت زیادی دارد. موجی به نام SMR نیز وجود دارد که زیرمجموعه ای از موج بتا-۲ است و زمانی که فرد برای انجام یک فعالیت کاملاً فوکوس کرده فعال است. فرکانس این ریتم بیش از چهارده سیکل در ثانیه است . ریتم بتا در حالات هیجانی و عاطفی و برانگیختگی ثبت می شود.در اغلب افرادبالغ فرکانس ریتم مذکور در حدود ۱۸ سیکل در ثانیه و ولتاژ آن حداکثر سی میکرو ولت است .
موج تتا ۱
امواج تتا شامل محدوده فرکانس امواج مغزی ۴ الی ۷ هرتز با پدیدههای مختلفی موجوددر مغزدر ارتباط است . زمانی که فرد در حال به خواب رفتن است و یا افکار پوچ و بی هدفی دارد مثل خیال پردازی فعال است . فرکانس ریتم تتا ۳بین چهار تا هفت سیکل در ثانیه است . این ریتم در افراد بالغ بندرت و در حالت تنش روانی ، یاس و ناامیدی و بیش فعالی / کمبودتوجه و برخی اختلالات مغزی ظاهر می شود ، ولی ثبت آن در کودکان مفهوم مرضی ندارد و طبیعی است . مطالعات انجام شده برروی حافظه ، احساس انعطاف پذیری عصبی ، خواب ، مراقبه ، هیپنوتیزم وجود رابطه ای را میان امواج تتا
۵۵
و پدیده هوشیاری نشان میدهد در سطح موضوعی ، در مورد حالت تتا یموجود در سرتاسر مغز ، بنظر میرسد امواج تتا درگیر حافظه کوتاه مدت به طور مداوم برای حفظ امنیت خود در مغز تجدید میشوند در حالی که در دسترس هم هستند. فرضیه آن ها این است که تجدید خاطرات فردی در محدوده گاما منجر به تجدید کل حافظه محدوده تتا می شود ( لیزمن وایدیارت ، ۱۹۹۵ ). بسیاری از مطالعات نقش فرکانس تتارا در کارهای مربوط به حافظه ورمز گذاری وبازیابی خاطرات بلندمدت تأیید کردهاست . هردوی این پدیده ها مربوط به انعطاف پذیری عصبی می شود که ناشی از نوسانات تتا در هیپو کامپوس می شود(پلتیر، ۲۰۰۵).
موج دلتا۲ کندترین موج مغز است و در هنگام خواب عمیق فعال ترین موج است. فرکانس دلتا کمتر از چهار سیکل در ثانیه است. این منحنیها در بزرگسا لان در هنگام خواب و بیهوشی و در کودکان شیرخوار در اغلب ساعات شبانه روز ثبت می شود.
ریتم دلتا مربوط به فعالیت الکتریکی نورونهای قشر مخ به طور مستقل از نواحی دیگر باشد، زیرا باقطع ارتباط بین قشر مخ و تالاموس ، امواج دلتا در الکترو آنسفالوگرام ظاهر می شود ( حائری روحانی، ۱۳۸۴ ) .احساس انعطاف پذیری عصبی ، خواب ، مراقبه ، هیپنوتیزم وجود رابطه ای را میان امواج تتا و پدیده هوشیاری نشان میدهد در سطح موضوعی ، در مورد حالت تتا یموجود در سرتاسر مغز ، بنظر میرسد امواج تتا درگیر حافظه کوتاه مدت به طور مداوم برای حفظ امنیت خود در مغز تجدید میشوند در حالی که در دسترس هم هستند. فرضیه آن ها این است که تجدید خاطرات فردی در محدوده گاما منجر به تجدید کل حافظه محدوده تتا می شود ( لیزمن وایدیارت ، ۱۹۹۵ ).
بسیاری از مطالعات نقش فرکانس تتارا در کارهای مربوط به حافظه ورمز گذاری وبازیابی خاطرات بلندمدت تأیید کردهاست . هردوی این پدیده ها مربوط به انعطاف پذیری عصبی می شود که ناشی از نوسانات تتا در هیپو کامپوس می شود(پلتیر، ۲۰۰۵).
موج گاما :۱
باند فرکانس گاما شامل محدوده فرکانس امواج مغزی ۳۰ الی ۷۰ هرتز ، بالاترین باند فرکانسی است که در مورد آن بحث میکنیم. در چندین مطالعه انجام شده این محدوده با (سینگر ، فرایند چندین محرک( بصری، شنوایی، لامسه) ( کیل ، ۲۰۰۱ ).
___________________________
۱٫Theta rhythm 2.Delta rhythm 3. Gamma rhythm
۵۶
( سینگر ، ۱۹۹۳ ) ، ( تراوب ، ۱۹۹۶ )و گروهی از چندین ویژگی یک محرک ارائه شده، به ویژه بصری، به ، یکی از مطالعات بصری انجام شده تنها ، کل منسجم مربوط میباشد(تالون بادری ، ۱۹۹۸ ) ، ( فل ، ۲۰۰۲ ). این مطالعه نشان میدهد ، به ارتباط بین توجه و نقش امواج گاما اشاره دارد(فل زمانی که افراد حاضر در آزمایش محرک بصری محرک ارائه شده را ندیدند، هماهنگ سازی گاما رخ میدهد. همان طور که انتظار می رود امواج گاما در طول یک خواب عمیق ناشی از بیهوشی ناپدید میشوند.افزایش فعالیت ۴۰ هرتز در کودکان و بزرگسالان در طی انجام ازمایش حل مسئله دیده می شود.معمولا” اختلالات یادگیری با فقدان موج گاما همراه است . .ریتم ۴۰ هرتز معمولا” در کل مغز وجود دارد تا یک نقطه خاص گاما به سازماندهی ذهنی مغز ، افزایش یادگیری و هوشیاری ذهن کمک میکند . وقتی که مغز باید فعال باشد ، این موج فعال شده وزمانی که آزمایه خاصی برای انجام وجود ندارد ، غیر فعال می شود( هاموند ، ۲۰۰۰ ).در نهایت امواج گاما شازماندهنده مغز و یکی کننده اطلاعات از قسمتهای مختلف بدن ، حافظه خوب ، سرعت انتقال زیاد ، پردازش سطوح بالای اطلاعات و یادگیری مسائل پیچیده میگردد.
موج SMR : فرکانس SMR 15-12 هرتز جهت استحکام بخشیدن به ذهن وبدن و پردازش و تمرکز در ارامش ، ایجاد هماهنگی بین محیط وفرد وکمک به خواب رفتن وتنظیم حرکات بدن ( هاموند ، ۲۰۰۰ ).
پرتکل های درمان ADHD با بهره گرفتن از نوروفیدبک