شواهد محکمی وجود دارد که تنیدگی میتواند منجر به پیامدهای منفی متفاوتی از قبیل بیماریهای جسمی، اختلالات روانی یا احساس فرسودگی در اشخاص شود (کابات زین، ۲۰۰۳). از سوی دیگر، دیدگاههای جدید در مورد تنیدگی بهجای تمرکز بر ماهیت تنیدگی، به نقش منابع روانشناختی فرد در رویارویی با عوامل فشارزا تأکید دارد زیرا از این طریق، میتوان تدابیر درمانی مناسب را برای کمک به فرد تحتفشار فراهم کرد (مسعود نیا،۲۰۰۷). در واقع، برای فردی که تحت شرایط تنیدگی زا قرار دارد، ارزیابی سطوح تنیدگی و روشهای مقابله با تنیدگی مهم است. تنیدگی بالا، مداوم و طولانیمدت، میتواند منجر به ناسازگاری در فرد شود و مشکلات جسمی و هیجانی از قبیل عدم رضایت فرد از خود، احساس شکست، اضطراب، تنش شدید، ناکامی، افسردگی و کیفیت زندگی نامطلوب را برای فرد در پی داشته باشد (ون وکیم، ۲۰۰۲ به نقل از صناعی،۲۰۱۲)؛ بنابرین چگونگی مقابله افراد با تنیدگی از شدت و فراوانی آن مهمتر است. شیوه های مقابله افراد با شرایط و موقعیتهای تنیدگی زا، متفاوت است و برای کاهش این تنیدگی که راهانداز سایر اختلالها و مشکلات در زندگی آنهاست، استفاده از درمانهای روانشناختی از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از نوآوریها در درمانهای روانشناختی، بهویژه درمان سرطان، تلفیق سنتهای معنوی شرق، ازجمله فنون مراقبه تفکر نظاره (ذهن آگاهی) با رفتاردرمانی شناختی- سنتی است که از این تلفیق به عنوان موج سوم رواندرمانی یاد میشود (هایز، لوما و بوند[۱۹۷]، ۲۰۰۶) و برای پیشگیری از تنیدگی و افسردگی به کار میرود (گروسمن[۱۹۸]، نیمان[۱۹۹]، اشمیت[۲۰۰] و والاچ[۲۰۱]، ۲۰۰۴؛ کارلسون، اوسولیک، گودی، آنجن و اسپیکا[۲۰۲]، ۲۰۰۱؛ اسمیت، ریچاردسون، هافمن و پیلینگتون، ۲۰۰۵؛ ایوانز، ۲۰۰۶؛ کاویانی، ۲۰۰۳). ذهن آگاهی، یک آگاهی پذیرا و بدون قضاوت از وقایع جاری است (ریان[۲۰۳] و براون، ۲۰۰۳). آگاهیی که براثر توجه روی هدف، در لحظه جاری، بدون استنتاج لحظهبهلحظه ایجاد میشود (کابات – زین، ۲۰۰۵).
افراد ذهن آگاه، واقعیات درونی و بیرونی را آزادانه و بدون تحریف درک میکنند و توانایی زیادی در رویارویی با دامنه گستردهای از تفکرات، هیجانات و تجربه ها ) اعم از خوشایند و ناخوشایند ) دارند (براون[۲۰۴]، ۲۰۰۷).
ذهن آگاهی، مشاهده محرکهای درونی و بیرونی همان گونه که اتفاق میافتد بدون هیچ گونه قضاوت و پیشداوری است و در واقع مهارتی است که به افراد اجازه میدهد در زمان، حال، حوادث را کمتر از آن میزان که ناراحتکننده است، دریافت کنند (کابات زین، ۲۰۰۲، روبینز[۲۰۵]،۲۰۰۲، بایر[۲۰۶]، ۲۰۰۳، بورکووک[۲۰۷]، ۲۰۰۲).
ذهن آگاهی نه تنها به وسیله تسهیل ارزیابی فرایند مثبت، باعث کاهش نتایج زیانبار ناشی از شرایط تنیدگی زا میشود بلکه همچنین از طریق عادت زدایی استفاده از راهبردها مقابلهای نامناسب باعث کاهش مشکلات مربوط به شرایط تنیدگی زا میشود. سبکهای مقابلهای ناکارآمد، از قبیل فاجعه سازی ارتباط مستقیمی با بیماریهای خلقی دارد. اگرچه ارتباط آن هنوز بهدرستی مشخص نیست ولی مشکلات هیجانی مربوط به تنیدگی نیز در اثر استفاده از شیوه های مقابله نامناسب، پایدارتر میشود. آموزش ذهن آگاهی، بر کاهش افسردگی، اضطراب و سازگاری روانشناختی مؤثر است (بوالمیجر[۲۰۸]،۲۰۱۰). هسته تنیدگی زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی بر آموزش مراقبه ذهن آگاهی و کاربردهای آن برای زندگی روزانه و مقابله با تنیدگی، بیماری و درد متمرکز است (روزنزویگ[۲۰۹] و همکاران، ۲۰۱۰).
مفهوم ذهن آگاهی بیش از دو هزار سال قدمت دارد. پایه های این مفهوم را میتوان در کهنترین متنهای بودایی ردیابی کرد. ذهن آگاهی با آرامش ذهنی و روانشناختی و سلامت روانی رابطه مثبت دارد در حالی که خودآگاهی با میزان پایین آرامش روانشناختی مرتبط است (هافمن و اسنانی[۲۱۰]، ۲۰۱۲).
کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی، مداخلهای رفتاری است که بر مبنای توجه و تمرکز به خود استوار هست. تمرینات به صورت تمرکز بر روی افکار، احساسات و ادراک انجام میشود. این مهارتها از طریق تمرکز بر روی تنفس تا تمام فعالیتهای زندگی حاصل میگردد. تنیدگی زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی با تغیر ادراک افراد از حوادث تنیدگی زا و افزایش توانایی آن ها در کنترل زندگی، به افراد کمک مینمایند. ذهن آگاهی شامل نظم، انضباط و آگاهی لحظهبهلحظه از زندگی روزانه است (کابات زین، ۲۰۰۳).
کبات زین (۲۰۰۳) پیشنهاد میکند که در مراقبه و نشستنهای طولانیمدت و بدون حرکت، روی حسهای درد در بدن و مفاصل تمرکز کند و بدون تکان خوردن و نشان دادن واکنشهای هیجانی به این دردها، فقط نظارهگر باشند. وی یادآوری میکند که این مشاهده گری میتواند پاسخهای هیجانی را که به وسیله درد فراخوانی شدهاند، کاهش دهد؛ بنابرین تمرین مهارت ذهن آگاهی، توانایی مراجعان، برای تحمل حالتهای هیجانی منفی را افزایش میدهد و آن ها را به مقابله مؤثر قادر میسازد (بائر، ۲۰۰۳).
این برنامه به منظور کاهش اضطراب، تنیدگی، فرسودگی و افسردگی طراحی شده است. پژوهشها اثبات کردهاند که هشیاری دستکم به اندازه دارو و یا مشاوره میتواند در مقابله با این مشکلات مؤثر واقع شود؛ بنابرین بهتر است ابتدا ببینیم هشیاری چیست؟ هشیاری تنها توجه کامل و همهجانبه است. تمرین هشیاری شامل توجه کامل به جریان طبیعی تنفس است. تمرکز بر نفس بهاینترتیب به شما امکان میدهد که به مشاهده افکاری که در ذهنتان پدیدار میشوند، بپردازید و بهتدریج دست از درگیر شدن با آن ها بردارید. این تمرین به شما کمک میکند به این درک عمیق دست پیدا کنید که افکار و احساسات ازجمله افکار و احساسات منفی گذرا هستند؛ میآیند و میروند و درنهایت حق انتخاب دارید که آیا بر اساس آن ها دست به عمل بزنید یا نه (کابات زین، ۲۰۱۲).