در مفهوم شماره ۵ هیئت استانداردهای حسابداری توصیه شده است که صورت گردش وجوه نقد در زمره مجموعه صورتهای مالی قرار گیرد. این پیشنهاد حاکی از اعتقاد به سودمندی بالقوه اطلاعات جریانهای نقدی در سنجش عواملی همچون « نقدینگی ، انعطاف پذیری مالی ، سودآوری و ریسک مؤسسه » میباشد.
در این تحقیق ریبورن به بررسی رابطه جریانهای نقدی حاصل از عملیات و اقلام تعهدی با بازده سهام پرداخته و از اطلاعات سالهای ۱۹۶۲ تا ۱۹۸۲ و از روش رگرسیون استفاده کردهاست. نتایج این تحقیق حاکی از وجود رابطه ، هم بین جریانهای نقدی حاصل از عملیات و هم اقلام تعهدی با بازده غیرعادی میباشد. نتایج این تحقیق را نمی توان به سایر اندازه گیریهای جریانهای نقدی تعمیم داد. علاوه بر آن مؤسسات مورد بررسی بنا به معیار انتخاب نمونه مؤسسات بزرگ بودند. بنابرین نتایج را نمی توان به مؤسسات کوچک تر تعمیم داد.
بوئن و همکاران [۵۰](۱۹۸۷) محتوای اطلاعاتی افزاینده اقلام تعهدی در مقابل جریانهای نقدی ، بوئن و همکارانش یک بار دیگر در سال ۱۹۸۷ اقدام به تحقیق در مورد وجود شواهد ارتباط بین اقلام تعهدی ( سود و سرمایه در گردش حاصل از عملیات ) و اندازه گیریهای جریانهای نقدی در یک مدل توصیفی قیمت های سهام نمودند. آن ها ابتدا اقدام به تحقیق در مورد وجود رابطه بین بازده غیرعادی سهام و جریانهای نقدی غیرعادی نمودند. در این تحقیق رابطه بین بازده غیر عادی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق مسئله محتوای اطلاعاتی جریانهای نقدی را با بهره گرفتن از نگرشی که از سه جهت با تحقیقات قبلی متفاوت است مورد بررسی قرار میدهد. اولین اختلاف در فرایند محاسبه جایگزین جریانهای نقدی است که در اینجا بوئن همانند تحقیق قبلی خود در سال ۱۹۸۶ از جریانهای نقدی جایگزین جریانهای نقدی سنتی ( سود به علاوه استهلاک و سرمایه در گردش حاصل از عملیات ) استفاده نموده است. بنابرین جریانهای نقدی در این تحقیق دارای خواص کاملاً متفاوت با جریانهای نقدی سنتی عادی و متغیرهای جریانهای نقدی منتظره است که این نگرش امکان آزمون رابطه بین اندازه های جریانهای نقدی و بازده غیرعادی را با درنظر گرفتن اندازه های سودهای غیرمنتظره فراهم می کند. بنابرین این تحقیق به دنبال حل بعضی نتایج متناقض تحقیق قبلی بود که این کار از طریق بهبود اندازه گیری و استفاده از رویه هایی که بتواند قوی تر از رویه ها و اندازه گیریهای قبلی باشد ، انجام شد. اختلاف سوم در محدود کردن نمونه ها به مؤسساتی است که وجوه حاصل از عملیات را بر مبنای سرمایه در گردش گزارش می نمایند که با انجام این کار تعریف یکنواختی از جریانهای نقدی رعایت می شود. علاوه بر آن رویه های انتخاب نمونه ، تعریف جریانهای نقدی را امکان پذیر میسازد که این خود باعث به حداقل رساندن خطای اندازه گیری در فرایند تحقیق می شود.
این تحقیق برای یک دوره ده ساله ( ۱۹۷۱ تا ۱۹۸۱ ) انجام گرفته است و از مدلهای اقتصاد سنجی و رگرسیونهای چند متغیره برای یافتن محتوای اطلاعاتی افزاینده اقلام تعهدی و نقدی استفاده کردهاست. نتایج عبارتند از :
-
- اطلاعات مربوط به جریانهای نقدی نسبت به اطلاعات موجود در سود دارای محتوای اطلاعاتی افزایشی است.
-
- اطلاعات مربوط به جریانهای نقدی نسبت به اطلاعات موجود در سود و سرمایه در گردش حاصل از عملیات ( مجموعاً ) دارای محتوای اطلاعاتی افزایشی است.
- اطلاعات مربوط به اقلام تعهدی ( سود و سرمایه در گردش حاصل از عملیات ) همراه با یکدیگر و به طور مجزا نسبت به اطلاعات موجود در جریانهای نقدی دارای محتوای اطلاعاتی افزایشی هستند. معذالک نتایج تحقیق این فرضیه را که اقلام سرمایه در گردش حاصل از عملیات دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی نسبت به محتوای اطلاعاتی سود است ، تأیید نمی کند.
جدول ۲-۱ خلاصه تحقیق های داخلی
یافته های تحقیق
سال انجام
نام محقق
عنوان
با بهره گرفتن از سودهای گذشته میتوان سود آتی را با حداقل خطای ممکن پیش بینی نمود.
جریانهای نقدی توانایی قویتری در پیش بینی سودها دارد
۱۳۸۷
احمد مدرس و محمد رضا عباس زاده
بررسی تحلیلی تأثیر توانایی پیشبینی اجزاء تعهدی و جریان های نقدی بر کیفیت سود پیش بینی شده
ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬاران ﺗﺎ ﺣﺪ ﺑﺴﻴﺎر زﻳﺎدی ﺑﻪ ﭘﻴﺶﺑﻴﻨﻲ ﺟﺮﻳﺎنﻧﻘﺪی واﻛﻨﺶ درﺳﺖ ﻧﺸﺎن داده و ﺟﺮﻳﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﻮد و اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی ﻣﺒﻨﺎی ﺑﻬﺘﺮی ﺑﺮای ﺗﺼﻤﻴﻢﮔﻴﺮی اﺳﺖ
۱۳۸۹
خدادادی ولی ، رﺿﺎ ﺟﺎنﺟﺎﻧﻲ
ﺑﺮرﺳﻲ واﻛﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬاران ﺑﻪ ﭘﻴﺶﺑﻴﻨﻲ ﺳﻮد، ﺟﺮﻳﺎﻧﺎت ﻧﻘﺪی و اﻗﻼم ﺗﻌﻬﺪی
داده های جریانهای نقدی دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی نسبت به داده های جریانهای تعهدی نیست و رابطه معناداری بین تغییرات غیرمنتظره جریانهای نقدی حاصل از عملیات و تغییرات غیرمنتظره بازار سهام وجود ندارد
۱۳۷۴
عرب مازار یزدی
محتوای افزاینده اطلاعاتی جریانهای تعهدی و نقدی
مدلهای رگرسیون سری زمانی برای اکثر شرکتها قادر نیست با بهره گرفتن از مشاهدات گذشته سودها، جریانهای نقدی و سودهای آتی را به گونهای پیشبینی کند که به ارقام واقعی آن ها نزدیک باشد
۱۳۷۴
کردستانی
بررسی ارتباط بین سودهای تاریخی با سودهای آتی و سودهای تاریخی و جریانهای نقدی آتی
بین جریانهای نقدی عملیاتی و سود عملیاتی و یا جریانهای نقدی دوره جاری و دوره های قبل ارتباط معنیداری وجود ندارد
۱۳۷۶
خدایاری
توانایی سود و جریان های نقدی عملیات برای پیشبینی جریانات نقدی آتی
بین جریانهای نقدی عملیاتی و سود عملیاتی و یا جریانهای نقدی دوره جاری و دوره های قبل ارتباط معنیداری وجود ندارد
۱۳۷۶
خدایاری
توانایی سود و جریان های نقدی عملیات برای پیشبینی جریانات نقدی آتی
رابطه معنیداری بین جریانهای نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی و سود عملیاتی وجود ندارد.
۱۳۷۷
صادق بیان
رابطه بین وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی و سود عملیاتی
توانایی سود حسابداری و اجزای آن در پیشبینی جریانهای نقدی عملیاتی و همچنین نظریه برتری توانایی سود در پیشبینی جریان های نقدی نسبت به جریان های نقدی هما هنگی دارد.
۱۳۸۳
علی ثقفی و سید عباس ها شمی
بررسی تحلیلی رابطه بین جریان نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی