عرفانیان و شیرزادی (۱۳۸۶) طی پژوهشی به بررسی تاریخچه، نقش، اهمیت و کارکرد اقتصادی سرمایه گذاری های خطرپذیر پرداختند. آن ها طی این پژوهش، ساختاری مناسب برای انجام سرمایهگذاریهای مخاطرهپذیر در ایران را ارائه نمودند. در ساختار پیشنهادی فوق، دو نوع شراکت وجود دارد: یکی شراکت شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر و کارآفرین که در آن کارآفرین، شریک عمومی و شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر، شریک با مسئولیت محدود است و دیگری شراکت شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر و شرکت سرمایهگذاری و سرمایهگذاران دیگر که در آن شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر، شریک عمومی و دیگر سرمایه گذاران، شرکای با مسئولیت محدود هستند.
۲-۹- خلاصه و جمع بندی :
در این فصل سعی شد تا مفاهیم و مبانی تحقیق بیان گردد. ابتدا تعریف و تاریخچه ای از سرمایه گذاری ریسک پذیر بیان گردید . پس از آن ابعاد و ویژگی های سرمایه ریسک پذیر بیان شد ، در ادامه مباحث مربوط به صندوق های ریسک پذیر بیان شده است . در پایان هم پیشینه تحقیقات بیان گردید.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۳-۱- مقدمه
بسیاری از صندوق های سرمایه گذار در مراحل مختلف ظهور و پیشبرد فرایند سرمایه گذاریشان، به مشکلات و مسائل متعددی برخورد میکنند که دستیابی به راه حلهای مناسب مسلتزم در نظر گرفتن متغیرهای تاثیر گذار مختلف میباشد. این امر در مورد سازمانهای کوچک و متوسط که از یکسو اقدام به فعالیتهای سرمایه گذاری برای آن ها یک مزیت رقابتی و از سوی دیگر عدم دسترسی کافی به منابع رقابتی برای آن ها یک تهدید محسوب میگردد، شایان اهمیت ویژه ای است(Covin&Slevin 1989, Glancy&Mcquaid 2000).
بدین منظور ابتدا عناوین متغیرهای تحقیق و کدگذاری آن ها آورده شده، سپس فرضیات پژوهش بر مبنای مطالعات صورتگرفته بر تحقیقات پیشین(که در فصل دوم به طور کامل بدان پرداخته شد) دستهبندی و ارائه گردیده و در نهایت چرایی و چگونگی استفاده از ابزارهای تحلیلی در قالب طرح تحقیق مرحلهبندی و تشریح شده است. در این راستا از ابزارها و تکنیکهای آماری نظیر تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی[۲۰] برای بررسی و تأیید سازههای شکلدهنده مفاهیم اصلی تحقیق استفاده میشود. استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری[۲۱] و تحلیل مسیر[۲۲] برای ارائه مدل فرایندی چندبعدی صندوق های سرمایه گذاری آخرین رویه آماری است که در این تحقیق عملیاتی میگردد.
۳-۲- متغیرهای پژوهش
یک متغیر هرنوع پدیدهای است که میتواند ارزشهای متفاوت و متغیر به خود بگیرد. ارزشهایی که بسته به زمان و یا پدیده مورد مطالعه تعییر میکند. در پژوهشهای رفتاری متغیرهای تحقیق به شکلهای مختلفی ظهور مییابند. متغیرهای وابسته، مستقل، میانجی و مداخلهگر با تعاریف خاص خود دستهبندی از متغیرهای تحقیق ایجاد میکنند. استخراج متغیرها در این تحقیق بر پایه طرح مسئله و مطالعه روش و نتایج پژوهشهای پیشین صورت گرفته و در مطالعهای آزمایشی[۲۳] تعدیلات لازم بر آن صورت خواهد گرفت.
بر این اساس برپایه سازههای شکلدهنده مفاهیم فوق، متغیرهای پژوهش در جدول(۱-۳) معرفی گردیده است. بنابر فرضیات تحقیق که در بخشهای بعدی از همین فصل بدان پرداخته خواهد شد، برخی از این متغیرها شکلهای مختلفی به خود میگیرند.. بدین منظور متغیرهای تحقیق ابتدا تعریف و سپس جهت کاربرد در آزمونهای آماری کدگذاری میگردد.
جدول (۳-۱): تعریف و کدگذاری متغیر های سرمایه گذاری ریسک پذیر
ردیف
متغیر پژوهشی
کد
۱
اندازه طرح
A1
۲
نوآوری طرح
A2
۳
بازدهی طرح
A3
۴
ریسک طرح
A4
۵
طول دوره سرمایه گذاری
A5
۶
نگرش بلندمدت
A6
۷
عدم تمایل بانک ها و صندوق های سرمایه گذاری
B1
۸
جلوگیری از افت ارزش شرکت و محصولات و خدمات
B2
۹
دستیابی به تکنولوژی های نوین
B3
۱۰
تاثیر گذاری برجامعه
B4
۱۱
حامیت از ایده پردازی
B5
۱۲
شرکت صندوق در شرکت سرمایه پذیر
AB1
۱۳
ارائه خدمات مدیریتی شرکت سرمایه پذیر
AB2
۳-۳ – فرضیات پژوهش
برای دستیابی به مدل نهایی سرمایه گذاری ریسک پذیر که ویژگی فرایندی و چند بعدی بودن داشته باشد، لازم است تا الزامات و ستادههای سرمایه گذاری ریسک پذیر و ارتباط آن ها با یکدیگر مورد توجه قرار گیرد. رویکرد فرایندی به مفهوم سرمایه گذاری ریسک پذیر به معنای در نظر گرفتن متغیرهایی است که برای مبادرت به اقدامات سرمایه گذاری ریسک پذیر در سازمانها، وجود آن ها لازم و تاثیرگذار میباشد. همچنین لازم است تا تاثیر نتایج اقدامات سرمایه گذاری ها بر شاخصهای عملکردی سازمانها مورد توجه قرار گیرد. تنها از این طریق خواهد بود که مراحل شکلگیری و ظهور فعالیت های سرمایه گذاری در ارتباط و توالی با یکدیگر مورد تحلیل قرار میگیرد. شکل(۱-۳) معرف رویکرد فرایندی به سرمایه گذاری ریسک پذیر و الزامات و خروجیهای حاصل از آن میباشد.
محیط درونی سازمان
محیط بیرونی سازمان
صندوق های سرمایه گذاری
عملکرد سازمان
شکل(۳-۱) رویکرد فرایندی و چندبعدی به سرمایه گذاری ریسک پذیر
بر اساس اهداف تحقیق، فرضیات به ۲ سوال پژوهشی تفکیک شده است.
-
- چه عواملی در طول زمان باعث توسعه و رونق صندوق های پژوهش و فناوری شده است ؟
- سرمایه گذاری ریسک پذیر چه تاثیری در روند رشد صندوق های پژوهش و فناوری دارد؟
بدین معنی که بر پایه گردآوری، دستهبندی، تلخیص و تحلیلهایی که بر رویکردهای نظری و تجربی پیشین(نتایج حاصل از پیشینه پژوهش) صورت گرفت، فرضیات تحقیق تعریف میگردد. بهرهگیری از این رویکرد استقرایی منجر میگردد تا محقق در فضایی عاری از هر گونه پیشفرض روابط احتمالی بین متغیرها را شناسایی نموده و به تعریف فرضیات بپردازد. بر این اساس، فرضیات پژوهشی در قالب فرضیات مربوط به سازههای شکلدهنده مفاهیم اصلی تحقیق، فرضیات مربوط به روابط مستقیم، اقتضایی و پیکربندیشده بین متغیرهای پژوهش و درنهایت فرضیه معرف مدل روابط بین متغیرهای تحقیق دستهبندی گردیده است.
۳-۴- طرح پژوهش
کوپر و اشنایدر (Cooper and Schnider, 2001) طرح تحقیق را اینگونه تعریف میکنند: “طرح اولیهای برای جمع آوری، اندازهگیری و تحلیل داده ها…. و طرح و ساختاری برای دستیابی به سوالات تحقیق”. بر همین اساس طرح تحقیق حاضر به گونهای طراحی شده است که به سوالات مطرح شده در فصل نخست پاسخ مناسبی ارائه داده و درعین حال به فرصتهای پژوهشی برای آینده دست یابد. شکل(۲-۳) مراحل تحقیق و ابزارهای آماری مورد استفاده در هر مرحله را به تصویر میکشد.