بررسی رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و تعارض کار-خانواده و خانواده-کار با سلامت روان
اهداف فرعی:
تعیین رابطه بین تعارض کار-خانواده و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان
تعیین رابطه بین تعارض خانواده-کار و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان
تعیین رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان
۱-۵- فرضیه ها
فرضیه اصلی:
بین حمایت سازمانی ادراک شده، تعارض کار-خانواده، تعارض خانواده-کار و سلامت روانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه های فرعی:
بین ابعاد تعارض کار-خانواده و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
بین ابعاد تعارض خانواده-کار و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
بین حمایت سازمانی ادراک شده و ابعاد ســلامـت روانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
حمایت سازمانی ادراک شده و تعارض کار-خانواده و خانواده-کار می توانند سلامت روانی را پیش بینی و معنادار نمایند.
۱-۶- تعاریف مفهومی متغیرها
حمایت سازمانی ادراک شده: حمایت سازمانی ادراک شده به عنوان ادراک فرد از تعهد سازمان به کارکنانش توصیف می شود(استون، ۱۹۹۶).
سلامت روانی: سلامت روانی حالتی از بهزیستی و وجود این احساس در فرد است که می تواند با جامعه کنار بیاید. سلامت روانی به معنای احساس رضایت، روان سالمتر و تطابق اجتماعی با موازین مورد قبول هر جامعه است(کاپلان و سادوک، ۱۹۹۹، ترجمه پور افکاری ،۱۳۷۶).
تعارض کار-خانواده و خانواده-کار : بر اساس مطالعات کان(۱۹۶۴)؛ بیوتل و گرین هوس (۱۹۸۵) تعارض کار-خانواده را اینگونه تعریف کرده اند «نوعی از تعارض بین نقشی[۱] که در آن فشار ناشی از نقشهای حیطه کار و خانواده در برخی از جنبه ها با یکدیگر ناسازگار هستند، از این رو انجام یک نقش(شغلی یا خانوادگی) باعث دشواری در انجام دادن نقش دیگر می شود»(به نقل از، شاین و چن، ۲۰۱۱).
و شش شکل مختلف از تعارض کار/خانواده به دست می آید :
-
- تداخل کار در خانواده مبتنی بر زمان : بازتاب دهنده حالتی است که در آن خواسته های شغلی مانع نیاز کارکنان به صرف وقت در امور منزل و خانوادهشان می شود.
-
- تداخل کار در خانواده مبتنی بر توانفرسایی : مشخص کننده این است که عوامل فشارزای شغلی، منجر به تحلیل رفتن سطوحی از توان فرد شده که نشاط و انرژی کارکن، حتی هنگامی که در خانه به سر میبرد را مختل می کند.
-
- تداخل کار در خانواده مبتنی بر رفتار : مشخص کننده آن است که رفتارهایی که در محل کار اعمال آن ها انتظار میرود، اگر در محیط خانواده فرد نیز ابراز و وضع شوند ایجاد مشکل مینمایند.
-
- تداخل خانواده در کار مبتنی بر زمان : بازتاب دهنده حالتی است که در آن خواسته های مربوط به زندگی خانوادگی مانع نیاز کارکنان به صرف وقت در امور کاریشان می شود.
- تداخل خانواده در کار مبتنی بر توانفرسایی : مشخص کننده این است که عوامل فشارزای زندگی خانوادگی، منجر به تحلیل رفتن سطوحی از توان فرد شده که نشاط و انرژی کارکن، حتی هنگامی که در محل کار به سر میبرد را مختل می کند.
تداخل خانواده در کار مبتنی بر رفتار : مشخص کننده آن است که رفتارهایی که در محیط خانه انجام آنها انتظار میرود، اگر در محل کار فرد نیز به کار روند، ایجاد مشکل مینمایند(بذرافکن۱۳۹۰).
۱-۷- تعاریف عملیاتی متغیرها
۱-۷-۱- سلامت روانی:
منظور از سلامت روانی در این پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ است که شامل ۲۸ سؤال و ۴ مؤلفه (نشانه های جسمانی-اضطراب و بیخوابی- کارکرد اجتماعی و تصمیم گیری- افسردگی) مناسب برای غربالگری سلامت روانی و شناختهترین آزمون غربالگری است که تاکنون در روانپزشکی تأثیر بسیار زیادی بر پیشرفت پژوهشهای داشته است(هندرسون[۲]۱۹۹۰). این پرسشنامه توسط گلدبرگ[۳](۱۹۷۹) برای تفکیک افراد مبتلا به اختلالات روانی از جمعیت مراجعه کننده به مراکز پزشکی عمومی ساخته است امروزه این پرسشنامه به منظور استفاده به ۳۶ زبان ترجمه شده است.
۱-۷-۲ تعارض کار خانواده و خانواده کار:
منظور از تعارض کار-خانواده و خانواده-کار در این پژوهش نمرات آزمودنیها در پرسشنامه کارلسون و همکاران(۲۰۰۰)، است و دارای ۱۸ ماده میباشد. این پرسشنامه اولین بار توسط متشرعی(۱۳۸۹) ترجمه و مورد استفاده قرار گرفته است. دامنه پاسخها از گزینه یک (کاملاً مخالف) تا پنج (کاملاً موافق) با بهره گرفتن از مقیاس لیکرتی ترتیب یافته است و نمره بالاتر در این آزمون، نشان دهنده تعارض کار/خانواده بیشتر خواهد بود. ماده های این پرسشنامه هـجده مادهای، به شش مقوله سه مادهای تقسیم میشوند. به این صورت که سه ماده اول، تعارض کار-خانواده مبتنی بر زمان، سه ماده دوم، تعارض خانواده-کار مبتنی بر زمان، سه ماده سوم، تعارض کار-خانواده بر مبنای توان فرسایی، سه ماده چهارم، تعارض خانواده-کار مبتنی بر توانفرسایی، سه ماده پنجم، تعارض کار-خانواده مبتنی بر رفتار و سه ماده ششم، تعارض خانواده-کار مبتنی بر رفتار را میسنجند.
۱-۷-۳ حمایت سازمانی ادراک شده :
ادراک شده منظور از حمایت سازمانی در این پژوهش نمرات آزمودنیها در پرسشنامه ۸ مادهای ایزنبرگر[۴] و همکاران(۱۹۸۶؛ به نقل از اصغرزاده، ۱۳۸۱) میباشند. نحوه نمرهگذاری ماده های این پرسشنامه بر اساس مقیاس پنج درجهای(بسیار عالی امتیاز ۵ و بسیار خوب امتیاز ۴ و الی آخر) انجام میگیرد.
فصل دوم
مبانی نظری و ادبیات پژوهش
در این فصل ابتدا به تفسیر نظریه ها و مباحث مربوط، سلامت روان و تعارض کار-خانواده و خانواده–کار و حمایت سازمانی(اجتماعی) پرداخته می شود و در پایان به ترتیب تحقیقات خارجی و داخلی که در این خصوص انجام گرفته است ارائه میگردد.
۲-۱ سلامت روان:
ریشه لغوی واژه انگلیسی «health» در واژه های«haelth»، «haelp» به معنی کل و(heal) «haelen» انگلیسی قدیم و کلمه آلمانی قدیم«heilen» و «heilida» به معنی کل قرار دارد. گراهام[۵]۱(۱۹۹۲) این ریشه لغوی را با کلمات انگلیسی «halig» و آلمانی قدیم «heilig» که به معنی مقدس است ارتباط داده است. بنابرین از نظر ریشهشناسی لغوی سالم بودن به معنی کلیت داشتن یا مقدس بودن است. بدین ترتیب شامل ویژگیهای معنوی و فیزیکی است. از نظر سارتریوس سلامتی غیر قابل رویت است و مستلزم تظاهر کارکرد بخشهای مستقل روانی جسمی و اجتماعی است. مانی این رویکردهای کل نگر در مورد سلامتی را به کل جهان گسترش میدهد و سلامتی بشر را از سلامتی سیاره زمین جدایی ناپذیر میداند. تودور(۱۹۹۶) سلامتی روان را به شرح زیر تعریف می کند.