در مجموع، تنظیم کننده های حسابداری[۲] ارزیابی ارتباط را به عنوان ویژگی اصلی اطلاعات حسابداری شمرده اند. به رغم تلاش های بسیار، هیچ چارچوب مفهومی که این خواسته را برآورد، ایجاد نشده است. تفاوت اصلی پژوهش حاضر با برخی از پژوهش های داخلی پیشین، در متغیرهای مستقل مورد استفاده (طبقه بندی جدید اقلام تعهدی به جاری و غیر جاری) و دوره زمانی انجام پژوهش است. طبق مقاله پا، نحوه تفکیک اقلام تعهدی نیز میتواند بر نتایج حاصل تاثیر گذار باشد. این تحقیق بیان کننده اهمیت افشای اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی و متغیرهای پیش گفته برای سازمان بورس اوراق بهادار و کمیته تدوین کننده استانداردهای حسابداری است و جهت تبیین و شناسایی مهمترین متغیرهای حسابداری برای سرمایه گذاران بالفعل و بالقوه بورس اوراق و بهادار در تهران است که بتوانند در زمان تصمیم گیری به آن ها اتکا نمایند. هدف نهایی این پژوهش، تبیین نقش اقلام تعهدی جاری و غیر جاری و جریان های نقدی عملیاتی بر ارزش بازار سهام در بازار سرمایه ایران است. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق در صدد یافتن پاسخی برای سوالات زیر است:
آیا ارزش اطلاعاتی اجزای نقدی و تعهدی سود حسابداری، در رابطه با ارزش بازار سهام دارای رابطه معنا داری میباشند و کدام یک ارزش اطلاعاتی بیشتری نسبت به دیگری دارد؟
۱-۴ مدل مفهومی تحقیق
به صورت ایده آل مدل مفهومی و یا همان نقشه ذهنی و ابزار تحلیلی یک استراتژی جهت شروع و انجام تحقیق است به گونه ای که انتظار می رود در حین اجرای تحقیق، متغیرها و روابط و تعاملات بین آن ها مورد بررسی و آزمون قرار گرفته و برحسب ضرورت تعدیلاتی در آن ها انجام شده و عواملی نیز از آن ها کم یا به آن ها زیاد شود (ساوتر و لیسن، ۱۹۹۹).
با توجه به اینکه بررسی رابطه ارزش اطلاعاتی اقلام تعهدی جاری و غیر جاری و جریان های نقدی عملیاتی بر ارزش بازار سهام برای نخستین بار است که در محدوده آماری این تحقیق انجام می شود، بنابرین پیشبینی می شود که از مدل مفهومی که در ادامه آمده است، در تحقیق حاضر استفاده شود:
نمودار(۱-۱): مدل مفهومی تحقیق
ارزش اطلاعاتی جریانات نقدی
ارزش اطلاعاتی اقلام تعهدی جاری
ارزش اطلاعاتی اقلام تعهدی غیرجاری
ارزش اطلاعاتی جریانات نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی جاری
ارزش اطلاعاتی جریانات نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی غیر جاری
ارزش اطلاعاتی اقلام تعهدی جاری و اقلام تعهدی غیر جاری
۱-۵ اهداف تحقیق
ارزش شرکت بیانگر ثروت سرمایه گذاران است ولذا ارزش بازار سهام شرکت به عنوان مهمترین شاخص در تصمیم گیری تلقی می شود و سرمایه گذاران جهت اخذ تصمیمات بهینه به اطلاعات مربوط با ارزش بازار سهام شرکت نیاز دارند. ارزش بازار سهام شرکت تحت تاثیر عوامل متعددی نظیر سود حسابداری است ولی علیرغم این که کلیه روش ها و رویه های حسابداری جهت اندازه گیری و گزارشگری مطلوب تر آن تنظیم شده است، به واسطه استفاده از قضاوت ها و برآوردهای مربوط به آن، نیاز به ارائه اطلاعات تکمیلی جهت افزایش سودمندی اطلاعاتی آن وجود دارد. بر این اساس، صورت جریان وجه نقد که به دور از سوگیری و جانبداری است، ارائه میگردد و بر این مبنا سود حسابداری قابل تفکیک به دو جزء نقدی و تعهدی می شود (رودنشین، ۱۳۸۴).
با توجه به موارد فوق هدف از این تحقیق، تعیین ارزش اطلاعاتی جریان های نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی جاری و غیر جاری و ارزش بازار سهام در بازار سرمایه ایران است تا بر اساس مفهوم جدید مربوط بودن سود با ارزش بازار سهام شرکت سودمندی اطلاعات صورت های مالی مشخص شود. همچنین با بررسی مقایسه ای، تعیین شود که سرمایه گذاران جهت تصمیم گیری به چه اطلاعاتی اتکا نمایند تا به نتایج مطلوب و مورد نظر خود دست یابند و در نهایت اطلاعات مفید و سودمند حسابداری به آن ها معرفی شود.
۱-۵-۱ هدف کلی
بررسی ارزش اطلاعاتی جریان های نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی جاری و غیرجاری و ارزش بازار سهام در بازار سرمایه ایران
۱-۵-۲ اهداف ویژه
بررسی تاثیر معناداری ارزش اطلاعاتی جریانات نقدی عملیاتی بر ارزش بازار سهام
بررسی تاثیر معناداری ارزش اطلاعاتی تعهدات جاری بر ارزش بازار سهام
بررسی تاثیر معناداری ارزش اطلاعاتی تعهدات غیر جاری بر ارزش بازار سهام
بررسی ارزش اطلاعاتی بیشتر جریانات نقدی عملیاتی نسبت به تعهدات جاری، در رابطه با ارزش بازار سهام عادی
بررسی ارزش اطلاعاتی بیشتر جریانات نقدی عملیاتی نسبت به تعهدات غیر جاری، در رابطه با ارزش بازار سهام عادی
بررسی ارزش اطلاعاتی بیشتر تعهدات جاری نسبت به تعهدات غیر جاری، در رابطه با ارزش بازار سهام عادی
۱-۶ سوال های تحقیق
۱-۶-۱ سوال اصلی
آیا جریان های نقدی عملیاتی، اقلام تعهدی جاری و غیرجاری در رابطه با ارزش بازار سهام در بازار سرمایه ایران دارای ارزش اطلاعاتی است؟
۱-۶-۲ سوال های فرعی
آیا ارزش اطلاعاتی جریانات نقدی عملیاتی تاثیر معناداری بر ارزش بازار سهام دارد؟
آیا ارزش اطلاعاتی تعهدات جاری تاثیر معناداری بر ارزش بازار سهام دارد؟
آیا ارزش اطلاعاتی تعهدات غیر جاری تاثیر معناداری بر ارزش بازار سهام دارد؟
آیا جریانات نقدی نسبت به تعهدات جاری، در رابطه با ارزش بازار سهم عادی دارای ارزش اطلاعاتی بیشتری میباشد؟
آیا جریانات نقدی نسبت به تعهدات غیر جاری، در رابطه با ارزش بازار سهم عادی دارای ارزش اطلاعاتی بیشتری میباشد؟
آیا تعهدات جاری نسبت به تعهدات غیر جاری، در رابطه با ارزش بازار سهم عادی دارای ارزش اطلاعاتی بیشتری میباشد؟