انجمن حسابداران خبره انگلستان وویاز(۱۹۸۵) کنترل کیفیت در مؤسسات ارائه کننده خدمات حسابرسی ،سایر خدمات اطمینان بخشی وخدمات مرتبط:مؤسسه برای کسب اطمینان معقول از اینکه الزامات استاندارد های حرفه ای ،قانون و مقرراتی رعایت می شود وگزارش ها ، مناسب شرایط موجود،صادر می شود باید سیستم کنترل کیفیت مناسبی را طراحی وبرقرار کند.
اجزای سیستم کنترل کیفیت
سیستم کنترل کیفیت مؤسسه باید شامل سیاست ها وروشهایی باشد که هریک از اجزای زیر را مورد توجه قرار دهد:
الف-مسئولیت های مدیریت درباره کیفیت در درون مؤسسه
ب-الزامات اخلاقی
پ-پذیرش وادامه کار
ت-منابع انسانی
ث-اجرای کار
ج-نظارت
۲-۹-مسئولیت های مدیریت درباره کیفیت دردرون مؤسسه :
مؤسسه باید سیاست ها وروشهایی را برای ترویج فرهنگ درون سازمانی مبنی بر اینکه کیفیت جزئی اساسی از اجرای کار میباشد طراحی وبرقرار کند. این گونه سیاست ها وروشها باید مدیریت یا شرکای مؤسسه را ملزم به پذیرش مسئولیت نهائی سیستم کنترل مؤسسه کند. مهمترین نکته این است که مدیریت مؤسسه در تدوین راهبرد عملیاتی مؤسسه، همواره کیفیت انجام کارها را در اولویت قرار دهد. از این رو:
الف-مؤسسه مسئولیت های مدیرن خود را به گونه ا ی تعیین میکند که ملاحظات تجاری، کیفیت کار مورد اجرا را تحت تاثیر قرار ندهد.
ب-سیاستها وروشهای مؤسسه درارتباط با ارزیابی عملکرد، حقوق وترفیع کارکنان(شامل طرحهای انگیزشی) چنان طراحی می شود که پایبندی مؤسسه را در اولویت دادن به کیفیت به روشنی بیان کند.
فرد یا افرادی که مسئولیت اجرایی سیستم کنترل کیفیت مؤسسه توسط مدیریت یا شرکا به آنان واگذار می شود باید تجربه کافی ومناسب وتوانایی واختیار لازم را برای پذیرش مسئولیت داشته باشند.
الزامات اخلاقی
مؤسسه باید سیاست ها وروشهایی رابرای کسب اطمینان معقول از رعایت الزامات اخلاقی مربوط توسط مؤسسه وکارکنان آن، طراحی وبرقرار کند.
الزامات اخلاقی مبوط به حسابرسی، سایر خدمات اطمینان بخشی وخدمات مرتبط، در آیین رفتار حرفه ای آمده است. طبق آیین رفتار حرفه ای، اصول بنیادی اخلاق حرفه ای به شرح زیر است:
الف-درستکاری
ب-بی طرفی
پ-صلاحیت و مراقبت حرفه ای
ت- رازداری
ث-رفتار حرفه ای
ج-اصول و ضوابط حرفه ای (استاندارد های حسابداری، ۱۳۸۵ )
۲-۱۰-استقلال:
مؤسسه برای کسب اطمینان معقول از رعایت الزامات مربوبط به استقلال طبق آیین رفتار حرفه ای توسط مؤسسه، کارکنان آن و…در موارد مقتضی، سایر افراد مربوط (شامل کارشناسان طرف قراردادموسسه) باید سیاستها وروشهای لازم را طراحی وبرقرار کند. سیاستها وروشها بایدبه گونه ای باشد که مؤسسه بتواند موارد زیر را انجام دهد:
الف-اطلاع رسانی الزامات مربوط به استقلال مؤسسه به کارکنان و در موارد مقتضی ، سایر افراد مشمول این الزامات
ب-شناسایی وارزیابی شرایط وروابطی که استقلال را تهدید میکند و اتخاذ تدابیر ایمنی مناسب برای از بین بردن تهدید های مذبور یا کاهش آن به سطحی قابل پذیرش و…در صورت لزوم، کناره گیری از کار.
این گونه سیاست ها وروشها باید موارد زیر را الزامی کند:
الف-ارائه اطلاعات مربوط به قرار داد های منعقده، شامل دامنه خدمات، توسط مدیران مسئول کار، به منظور ارزیابی اثر کلی آن الزامات مربوط به استقلال توسط مؤسسه.
ب-گزارش به موقع شرایط وروابط تهدید کننده استقلال توسط کارکنان به منظور انجام اقدام مناسب توسط مؤسسه
پ-گردآوری اطلاعات مربوط واطلاع رسانی آن به کارکنان ذیربط به منظور :
تشخیص آسان رعایت الزامات مربوط به استقلال توسط مؤسسه و کارکنان
فراهم شدن امکان نگهداری وبه روز رسانی سوابق مربوط به استقلال توسط مؤسسه.
فراهم شدن امکان انجام اقدام مناسب درباره تهدید های شناسایی شده در مورد استقلال توسط مؤسسه.
مؤسسه برای کسب اطمینان معقول از آگاهی به موقع از موارد نقص الزامات مربوط به استقلال وانجام اقدامات مناسب برای رفع این گونه موارد باید سیاستها وروشهای لازم را طراحی وبرقرار کند. این سیاست ها وروشها باید شامل الزاماتی درباره موارد زیر باشد:
الف-گزارش به موقع موارد نقص استقلال به مؤسسه، توسط افرادی که مشمول الزامات مربوط به استقلال میباشند.
ب-اطلاع رسانی به موقع موارد نقص سیاستها وروشهای طراحی شده به:
۱٫مدیر مسئول کار که ملزم است همراه مؤسسه، موارد نقص شده را پیگیری کند.
۲- سایر کارکنان ذیربط در مؤسسه ودیگر افراد مشمول الزمات مربوط به استقلال که ملزم به انجام اقدام مناسب هستند.
پ-اطلاع رسانی به موقع به مؤسسه در صورت لزوم، توسط مدیر مسئول کار وسایر افراد یادشده از اقدمات به عمل آمده برای رفع موضوع، تا مؤسسه بتواند ضرورت انجام اقدمات بیشتر را تشخیص دهد.
مؤسسه، درصورت آگاهی از نقص سیاست ها و روش های مربوط به استقلال، مدیر مسئول کار،سایر افرادذیربط در مؤسسه ودرموارد مقتضی، کارشناسان طرف قراردادبا مؤسسه را برای انجام اقدام مناسب، مطلع میکند. اقدام مناسب توسط مؤسسه ومدیرمسئول کار مربوط، شامل اعمال تدابیر ایمنی مناسب برای از بین بردن تهدید های مربوط به استقلال یا کاهش آن سطحی قابل قبول ،یا کناره گیری از کار است.افزون براین مؤسسه ،موضوع استقلال را به کارکنانی که ملزم به رعایت آن هستند آموزش میدهد. مؤسسه باید از کارکنانی که طبق آیین رفتار حرفه ای ملزم به رعایت استقلال هستندحداقل سالی یک بار تاییدیه کتبی درباره رعایت سیاستها وروشهای مؤسسه در زمینه استقلال دریافت کند.
تاییدیه کتبی میتواند به شکل کاغذی یا الکترونیکی باشد. مؤسسه با کسب تاییدیه وانجام اقدامات مناسب درباره اطلاعات حاکی از عدم رعایت، میزان اهمیتی را که برای استقلال قابل است نشان میدهد وموجب می شود موضوع برای کارکنان همواره ملموس باشد.
طبق آیین رفتار حرفه ای، به کارگیری کارکنان ارشد در خدمات اطمینان بخشی درارتباط با صاحبکار برای سالهای متمادی ممکن است تهدیدی برای استقلال باشد. از اینرو مؤسسه باید سیاستها وروشهایی را درموارد زیر برقرار کند:
الف-درصورت به کارگیری کارکنان ارشد برای سالهای متمادی در خدمات اطمینان بخشی، معیار هایی را برای تشخیص نیاز به اعمال تدابیر ایمنی جهت کاهش تهدید ناشی از آشنایی به سطح قابل قبول ، تدوین کند.
ب-در مورد حسابرسی صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، جهت رعایت الزامات آیین رفتار حرفه ای، مدیر مسئول کار، پس از مدت مشخصی تغییر کند.