بونتیس و همکارانش(۲۰۰۰) در صنایع خدماتی و غیر خدماتی کشور مالزی تحقیقی را به عنوان«بررسی رابطه بین سرمایه های فکری و عملکرد تجاری» انجام داد که این نتیجه را به همراه داشت، میان اجزای سرمایه فکری روابط متقابلی وجود داشته است و سرمایه فکری بر روی عملکرد تجار دارای اثر نسبتاً متوسطی در حدود ۲۵ الی ۳۰ درصد داشته است.
بو و سیلور من(۲۰۰۴)در تحقیق خود تحت عنوان “سرمایه فکری و عوامل مؤثر بر ریسک و عملکرد مالی در صنعت بیو تکنولوژی” پرداختند و نتایج حاکی از یک تأثیر معنادار اجزای سرمایه فکری بر عملکرد و ریسک مالی شرکتهای حاضر در صنعت بیو تکنولوژی میباشد.
ژیگال و مالول (۲۰۱۰) به سنجش سرمایه ی فکری با شاخص ارزش افزوده و بررسی نتایج آن بر عملکرد مالی،اقتصادی و ارزش بازار بر ۳۰۰ شرکت انگلیسی پرداختند.برای سنجش سرمایه ی فکری از مدل ضریب ارزش افزوده فکری استفاده شده است نتایج ناشی از آزمون ها نشان میدهد که کارایی سرمایه فکری با عملکرد اقتصادی و عملکرد مالی رابطه مثبت معناداری دارد اما در مورد عملکرد ارزش بازار تنها در صنعت تکنولوژی رابطه با اهمیت است و هم چنین سرمایه ی به کار گرفته شده (فیزیکی و مالی) با عملکرد اقتصادی رابطه منفی دارد اما با عملکرد ارزش بازار و عملکرد مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
۲-۳-۲- پژوهشهای داخلی
در رابطه با موضوع پژوهش حاضر، پژوهش داخلی مرتبطی انجام نشده است. لذا به برخی از پژوهشهای مرتبط انجام شده اشاره می شود.
حیدرپور و فرج مشایخی (۱۳۸۹) به بررسی نقش حسابداری مدیریت و سیستم های اطلاعاتی در تصمیم گیری مدیران صنعت پرداختند. مدیران تصمیم گیرندگان اصلی در سازمان هستند و حسابداری مدیریت میتواند برای رسیدن به موفقیت به آن ها کمک کند این کار با تهیه اطلاعات به موقع و قابل اتکا صورت میگیرد در محیط کسب و کار امروزی تهیه این اطلاعات برای اتخاذ استراتژی توسط مدیریت بسیار با اهمیت است. در این مقاله در مورد سیستم ERP و همچنین مدل REA بحث شده است. این سیستم ها به دلیل فراهم کردن اطلاعات یکپارچه برای مدیران بخصوص مدیران صنایع مختلف حائز اهمیت است سیستمهای توسعه یافته جدید نتایجی برای بهبودکارایی فرایند تجاری، جمع اوری به موقع وجه نقد و اطلاعات حسابداری برای تصمیم گییر توسط مدیران فراهم میکند.
سبزواری (۱۳۹۰) به بررسی حسابداری منابع انسانی و مدیریت پرداخت. از انجا که منابع انسانی بخش عظیمی از سرمایه شرکت ها را به خود اختصاص می دهند. لذا برنامه ریزی دقیق و توجه همه جانبه به این سرمایه عظیم میتواند سازمان ها رادر حرکت هرچه بهتر و بیشتر به سوی توسعه اجتماعی و اقتصادی پیش برده و دسترسی به اهداف والای سازمان را به دنبال داشته باشد از انجا که مدیریت منابع در دستور کار کلیه جوامع نهاده شده است مدیریت منابع انسانی نیز میتواند به اصلاح باورها و عقاید و در نتیجه کاهش هزینه های پرسنلی بیانجامد از طرفی با توجه به تدوین گزارشات عمده مدیریتی از طریق حسابداری به نظر میرسد گزارشگری منابع انسانی در صورت های مالی سهم مهمی در ارائه اطلاعات مطلوب مورد نیاز استفاده کنندگان ازاین صورت ها ایفا خواهدکرد. از این رو در مقاله حاضر سعی گردیده پس از تعریف منابع انسانی و ضرورت به کارگیری این منابع معیارهای اندازه گیری آن مطرح گردد. همچنین در ادامه به مدیریت منابع انسانی و نحوه گزارشگری آن ازطریق حسابداری اشاره شده است.
عباسی فرد و کریمی (۱۳۹۰) به بررسی تأثیر اجرای سیستم حسابداری منابع انسانی در تصمیم گیری مدیران و رفتار کارکنان مطالعه موردی صنعت نفت ایران امروزه منابع انسانی از باارزشترین سرمایه های سازمانها محسوب میشود. برای مدیریت مطلوب این سرمایه باارزش، از ابزارهای مختلفی استفاده میشود.سازمانها با به کارگیری حسابداری منابع انسانی درصد افزایش بهرهوری نیروی انسانی و اثربخشی مدیریت منابع انسانی هستند.با توجه به اهمیت این عامل،مقاله حاضر که حاصل یک طرح پژوهشی است،در این راستا پژوهشگران ضمن مرور کامل مبانی نظری پژوهش و نیز انجام مصاحبه های اکتشافی با خبرگان امر،با بهره گرفتن از روش توصیفی- پیمایشی به شناسایی مؤلفهها و متغیرهای اصلی پژوهش پرداخته و با انتخاب اعضای نمونهء آماری با بهره گرفتن از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی، فرضیههای پژوهش را در صنعت نفت ایران مورد سنجش قرار دادهاند. بر اساس یافته های تحقیق،حسابداری منابع انسانی، مؤلفههای پژوهش را تحت تأثیر قرار میدهد.
امینی و همکاران (۱۳۹۰) به مقایسه مدلهای اندازه گیری سرمایه فکری پرداختند. هدف اصلی این مقاله بررسی مدلهای اندازه گیری سرمایه فکری است و از این طریق امکان مقایسه این مدلها را فراهم میکند سرمایه فکری منبعی برای ایجاد ثروت اقتصادی است که بیشتر مطالعات آن را به سه دسته ی سرمایه انسانی ، سرمایه رابطه ای و سرمایه ساختاری تقسیم نموده اند. پژوهشهای مختلف صورت گرفته نشان میدهد که چهار طبقه عمده از رویکردها جهت اندازه گیری سرمایه فکری وجود دارد این رویکردها شامل روش های مستقیم سرمایه فکری روش های بازده دارایی ها روش های کارت امتیازی و روش های سرمایه گذاری بازار هستند نتیجه تحقیق نشان میدهد که هیچکدام از روشها به طور مستقل نمی تواند تمامی نیاز های یک سازمان را در اندازه گیری سرمایه فکری براورده نمایند و در عمل باید ترکیبی از این روشها به کار گرفت.
نظری پور و پرویزی (۱۳۸۹) به بررسی نقش حسابداری مدیریت استراتژیک در اندازه گیری و گزارشگری سرمایه فکری پرداختند. آنها بیان میکنند امروزه دارایی های نامشهود سهم قابل توجهی از دارایی های هر شرکتی را تشکیل داده و لذا اندازه گیری و گزارشگری پیش نیاز مدیریت صحیح اینگونه دارایی ها میباشد با توجه به اهمیت استراتژیک سرمایه فکری و قرار داشتن آن در حیطه حسابداری مدیریت می توان از تکنیکهای حسابداری مدیریت برای مدیریت کارامد آن استفاده کرد در این مقاله پس از مرور ادبیات مرتب طبا حسابداری مدیریت استراتژکی و همچنین سرمایه فکری تلاش خواهد شد راه کار مناسبی برای اندازه گیری و گزارشگری سرمایه فکری ارائه گردد.