دکتر” محمد تقی روغنی ها” مدرس علوم ارتباطات دانشکده خبر و سرپرست مؤسسه ایران نیز در اینباره به خط خبر میگوید: طبیعتا افراد عضو انجمن صنفی باید به انتخاب روزنامه نگاران برگزیده شوند و هر چقدر این اعضا از مسائل سیاسی دوری کنند به مصونیت و پایداری و کارآمدی آن ها بیشتر کمک میکند.
(سایت خط خبر ، کد خبر ۲۳۷۴۶۴سال ۱۳۹۲، ورود به مسایل سیاسی کار اصناف نیست )
وی ادامه میدهد: اگر مجموعه وارد مسائل سیاسی شود اولین لطمه را به خود آن مجموعه خواهد زد بر همین اساس تا حد امکان باید تلاش کرد که انجمنهای صنفی در همه حوزه ها به خصوص در حوزه رسانه که بیشترین تمایل و کشش ها را به مسائل سیاسی خود به خود ایجادمی کند از سیاست به دور باشد. این مجموعه باید کاملا صنفی و بر اساس منابع روزنامه نگاران برای حل مسائل صنفی و تحلیل نیازهایی که اعضای این صنف به طور عموم دارند کار شود.
روغنی ها درباره مطالباتی که باید در این انجمن ها دنبال شود نیز میگوید: اولین نکته ای که نظام صنفی باید آن را پیگیری کند امنیت شغلی خبرنگاران است، به این دلیل که خبرنگاری شغلی است که بیشترین نگرانی از امنیت شغلی در آن وجود دارد و هر لحظه یک خطا و یک اشتباه باعث می شود که کل مجموعه از کار بیفتد. اما باقی مشاغل اینچنین نیستند مثلا اگر یک پزشک اشتباه کند کل بیمارستان را نمی بندند و فقط با آن پزشک برخورد می شود. اگر در صنف کارمند و کارگر اشتباه میکند خودش دچار مشکل
می شود اما اگر در یک روزنامه فردی اشتباه کند کل مجموعه تعطیل می شود و این نشان از امنیت شغلی بسیار پایین خبرنگاران است که باید در نظام صنفی برای آن راهکاری اندیشیده شود.
وی خاطرنشان میکند: این موضوع باید یک اولویت باشد و امکاناتی معیشیتی برای خبرنگاران فراهم شود که با فراغ بال به کار بپردازند. اگر اینطور باشد دامنه برخی تخلف ها کاسته شده و اگر این اتفاق رخ دهد رسانه ارتقایافته و بر اساس کار خبرنگار و شأن او فعالیت میکند. این باعث می شود که خبرنگار و رسانه ها در مسیر اصلی بوده و وظایف اصلی خود که همان آینه تمام نمای فعالیتهای کشور است را به درستی انجام داده و از مسیر اصلی خودش منحرف نمی شود. ( کد خبر: ۳۲۷۴۶۴ تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ – ۱۱:۴۳ سایت خط خبر)
۱۹-۲- مخالفت انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران با لایحه سازمان نظام رسانهای اعلام شد
با صدور بیانیهای
انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران با صدور بیانیهای مخالفت خود را با پیشنویس قانون سازمان نظام رسانهای اعلام کرد.انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران با صدور بیانیهای ضمن ابراز مخالفت با لایحه سازمان نظام رسانهای که اخیراًً پیشنویس آن توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است، دلایل خود برای این مخالفت را در ۸ بند به شرح ذیل منتشر کردهاست. متن کامل این بیانیه به شرح ذیل است: « سایت انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران کد خبر : ۳۸۲ تاریخ خبر : ۲۸/۰۷/ ۹۳- ۱۲:۴۹ ب ظ )
باسمه تعالی
بیانیه انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران درباره پیشنویس قانون سازمان نظام رسانهای چندی پیش متنی تحت عنوان “پیشنویس قانون سازمان نظام رسانهای جمهوری اسلامی ایران” توسط معاونت محترم مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر و فصل اول آن اینچنین عنوان شد که این قانون- و به عبارت بهتر لایحه- “در راستای اصول بیست وچهارم و یکصدوشصتوهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور اجرای بند «الف» ماده ۱۰ قانون برنامه پنجم توسعه ، مصوب ۱۳۸۹” به رشته تحریر در آمده است.
انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران با توجه به درخواست دستاندرکاران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اهالی رسانه برای اعلام نظر در این باره و همچنین بنا بر وظیفه ذاتی خود، پس از برگزاری چندین جلسه برای بررسی و همچنین مشورت با کارشناسان و صاحبنظران، کلیات دیدگاه خود درباره این لایحه را به شرح ذیل اعلام میدارد:
۱- انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران در وهله اول، دغدغه اعلامی معاونت محترم مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای “حمایت از حقوق و آزادیهای مشروع رسانه های همگانی، تنظیم مناسبات و روابط حکومت، شهروندان و روزنامه نگاران با یکدیگر و زمینهسازی برای حضور مؤثر و فعال روزنامه نگاران در عرصههای بینالمللی” را قابل تقدیر میداند.
۲- جزئیات و مواد و تبصرههای درج شده در این پیشنویس دارای ایرادات بیشماری بوده و ذکر تمام این ایرادت جزئی اعم از ایرادت فراوان به ترکیب ارکان مختلف سازمان نظام رسانهای، منابع مالی سازمان، شرایط اعضای ارکان مختلف سازمان، نحوه تشخیص روزنامهنگاران و … نیازمند شرح و تفصیل بسیاری است که در این مجال نمیگنجد، لذا انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران در این بیانیه صرفاً به ذکر کلیات و اهم اشکال وارد بر این لایحه اکتفا میکند.
۳- علیرغم آنچه در این لایحه آمده، فعلی که قانون برنامه پنجم توسعه بر مبنای بند الف ماده ۱۰ خود بر آن تأکید کرده، تهیه و تدوین« نظام جامع رسانه ها» با رویکرد تسهیل فعالیتهای بخش غیردولتی است و در این میان هیچ سخنی از «سازمان نظام رسانهای» به میان نیامده است. بنابرین بهتر است معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد پیش و بیش از هر گونه اقدامی در راستای ساماندهی به وضعیت خبرنگاری و روزنامهنگاری در کشور، چارهای برای رسانه ها اندیشیده و وضعیت را در این عرصه،با رعایت جوانب و ضوابط، ساماندهی کند.
۴- پیش از انتشار پیشنویس فوقالذکر نیز بارها و بارها در گفتارها و مصاحبه های معاون محترم مطبوعاتی وزارت ارشاد با اشاره به وجود سازمانهای نظام صنفی در کشور همچون سازمان نظام پزشکی، سازمان نظام مهندسی و …، بر لزوم تشکیل سازمان صنفی مشابه برای خبرنگاران و روزنامهنگاران تأکید شده است، با این حال هیچ تشابه مبنایی و قابل اتکایی میان فعالیت رسانهای با حرفه هایی نظیر پزشکی و مهندسی، به منظور مشابهتسازی صنفی وجود ندارد. از این روی پیشنهاد میشود راهکاری غیر از تأسيس یک سازمان نظام صنفی رسانهای برای ساماندهی وضعیت فعلی انتخاب و پی گرفته شود.
۵- انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران ضمن مخالفت مبنایی با مباحثی که تحت عنوان “خصوصیسازی بخش فرهنگ” مطرح شده است، تأکید میکند که مواد پیشبینی شده در پیشنویس لایحه نظام رسانهای موجب دولتیشدن افسارگسیخته فعالیت رسانهای در کشور شده و با توجه به ترکیب ارکان مندرج در این قانون، رسانه ها را در زمینه نقد سازنده به دولتها، بسیار محدود خواهد ساخت.
انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران ضمن تأکید بر لزوم فعالیت رسانه ها در چارچوب مبانی اصیل انقلاب اسلامی، معتقد است رسانه های معتقد و خبرنگاران عامل به این چارچوبها باید بتوانند آزادانه و بدون واهمه از هر گونه برخورد، تهدید و تحدید، به نقادی اصولی، دلسوزانه و مصلحانه بپردازند. با این حال بر اساس آنچه در این قانون پیشبینی شده است، دولتها میتوانند با سیطره بر رسانه ها، آن ها را به ارگانهای متبوع خود بدل کرده و ریشه نقادی را در رسانه از طرق مختلف بخشکانند.